Solomon Guggenheim Spiral Museum | Frank Lloyd Wright’s Masterpiece





This project is a Masterpiece. It was designed by the Great Architect Frank Lloyd Wright in the early forties.

Althought the design process started in 1943, Wright’s inverted-ziggurat design was not built until 1959. There were a number of reasons for the delay. Architect Wright had to produce six separate sets of plans and 749 drawings before one was finalized.

Solomon Guggenheim Museum

Solomon Guggenheim Museum

The Solomon Guggenheim Museum was constructed to display the collected works of Guggenheim – his sculptures, paintings and pictures.

In order to give a completely original form for the building, Wright invented a radical new shape for it. The seven-storey building that he developed has a spiral form around an open well, with a huge skylight as a roof.

Wright’s purpose was to develop a new kind of museum in which each work of art did not merely form the part of the wall but stood out on a slightly curving surface. The unique feature of this design is that while looking at any one painting, all other paintings are always visible, since the whole exhibition can be seen at any point on the ramp. He gave special importance to lighting. By using both daylight and artificial light, a three dimensional effect was created.

Guggenheim Museum - roof skylight

Guggenheim Museum - roof skylight

The individual storeys project outwards at each level. The paintings are planned so that they hang on the external skin which follows the spiral.

The circulation pattern is very simple. Visitors are taken up to the top floor by lift directly upon entering the museum, then they walk down the gentle slope of the spiral ramp on the ground floor, viewing their exhibits on their descent, with changing colours and forms.  There is a library and a book shop on the ground floor. The circular form of the spiral adds to the sense of movement. The museum’s administrative office is in a separate building to the north, which is also spiral shaped.

The main construction material is concrete in a variety of forms such as reinforced and sprayed concrete, as the spiral ramp design depends on the character of the material. The circular, inverted, and truncated conical main space is lit by a dome and a ground floor is left as an open circular court. A single, self-supporting, reinforced concrete spiral beam forms the structural system. The flat beam acts like a continuous ramp. This ramp is the architectural space.

Guggenheim Museum - spiral ramp

Guggenheim Museum - spiral ramp

Wright’s concept is three-dimensional and links the visitor, the picture and the environment into a single unit such as structure, space and circulation come together to form a tremendous unity. The continuous seven-storey ramp is based on the principle of the unbroken wave.

This unique architectural masterpiece, Solomon R. Guggenheim Museum, is arguably the most important building of Wright’s late career. In the words of Paul Goldberger,

“Wright’s building made it socially and culturally acceptable for an architect to design a highly expressive, intensely personal museum. In this sense almost every museum of our time is a child of the Guggenheim.”

Truely, it is a Masterpiece…



, , , , ,






You can leave a response, or trackback from your own site.


  1. #1 by Ant on June 14, 2010 - 4:08 am

    I don’t think you can classify Frank Lloyd Wright as an great architect as he was not trained as an architect he was trained more as a structural engineer.

  2. #2 by ram on November 18, 2010 - 6:35 am

    Same could be said for Calatrava. But both of them produced masterpieces that makes us architects envy them.

  3. #3 by owusu-yeboah enoch on January 12, 2011 - 2:35 pm

    I just like this architectural piece

  4. #4 by Mark Fades on April 25, 2011 - 9:06 pm

    Looked more like it’s intended for a mall and not a museum… but it’s all good, looks sleek and spotless…

  5. #5 by jose on February 17, 2012 - 4:37 pm

    I have visited it and would return again, one of a kind experience.

(will not be published)